grønne virksomheder

Væksten er en udfordring for grønne virksomheder

Store vækstrater og deraf stigende produktion har givet Salto Systems udfordringer på bæredygtighedsprofilen, og for at sikre, at den grønne profil ikke falmer, planter virksomheden nu klimaskov på norske fjeldsider i et samarbejde med Trefadder Danmark.

Virksomheden Salto Systems har mere end 1600 medarbejdere i 40 lande, der primært arbejder med adgangskontrolløsninger i sikkerhedsbranchen, og det er en virksomhed, der ud over fokus på kvalitet, har et stort fokus på sin bæredygtighedsprofil, og her gøres alt for at nå ambitionen om at være netzero i 2040. Men de store vækstrater har også medført en grøn udfordring.

Meget taler vores vej, men væksten er en udfordring, for det er meget vanskeligt at vækste og samtidig reducere vores udledning, fortæller Henric Schartau, nordisk chefkonsulent i Salto Systems med ansvar for Quality & ESG.

Hos virksomheden Trefadder har man brugt de seneste år på at udvikle en transparent nordisk model, der gør det let for virksomheden som Salto Systems at arbejde med klimakreditter som en del af en grøn strategi, så har man taget hul på arbejdet med klimaregnskaber og ESG og har indset at CO2-netutraliteten ikke er lige om hjørnet, så står Jens Christian Mølbjerg, CEO i Trefadder i Danmark, klar med et produkt, der kan levere klimakreditter til kompensation af virksomheders restudslip, som for pengeinstitutter, revisorer og andre samarbejdspartnere er lette at forholde sig til.

Vi kan levere resultater til virksomheders klimaregnskab omregnet til ton CO2, så vil du klimakompensere, kan vi tilbyde at gøre det ved brug af en transparent, nordisk model. Vi leverer kort sagt nordisk klimaskov til danske kunder, siger Jens Christian Mølbjerg, CEO for Trefadder i Danmark.

Nordisk klimaskov

Hos Trefadder planter man træer som er hjemmehørende i Norden på eksempelvis norske fjeldsider, på marginaljord, som hverken er tjenlige til bebyggelse eller landbrugsdrift. Når træerne på fjeldsiderne har stået i 70-100 år, skal klimatræerne skoves og tømmeret skal indgå i byggeriet og møbelproduktion, så den CO2 der bliver bundet, ikke bliver frigivet igen.

Arealerne der benyttes til beplantning af Trefadders klimaskov er tinglyst, så træerne tidligt må skoves 70 år efter de er plantet, og der udplantes 20 procent ekstra træer på arealerne, så selvom træerne i et område skulle blive ramt af sygdom eller bliver spist af vilde dyr, så har man sikret sig, at kunden som minimum får det CO2-optag, der er betalt for, og det uden brug af planteværnsmidler.

For nuværende ser Henric Schartau klimakompensationer via Trefadder som en del af løsningen på sin vækstbetingede udfordring, da det internt i virksomheden ikke er muligt at reducere CO2-udledningerne i takt med efterspørgslen efter virksomhedens intelligente adgangskontrolløsninger.

Vi har behov for en partner, hvor CO2-kompensationen kan verificeres, og det tilbyder Trefadder et produkt, der kan. Vi kan fysisk tage op og røre ved et træ, og det er vigtigt for os, når vi skal kommunikere om det. Det er en foranstaltning vi benytter, fordi vi i primært scope tre ikke har mulighed for at reducere vores udledning, så vi kompenserer for en del af vores udledning i vores produktcyklus.

For Salto Systems var det vigtigt, at træerne, der ligger stammer, nåle og rødder til kompensationen for virksomhedens vækst ligesom resten af værdikæden blev etableret i Europa, og med Trefadder fandt man et match i forhold til det ambitiøse grønne mindset, ligesom målbarheden har gjort det let at taste effekten direkte ind i bæredygtighedsrapporteringen.

Vugge til vugge

En stor del af Salto Systems miljøpåvirkning kommer fra logistik, fra varer der transporteres rundt i hele verden, og det er ifølge Henric Schartau i dag ikke muligt for virksomheden at købe sig til en lav-emissions transport, der kan stå mål med Salto Systems ambitionsniveau, hvor bæredygtighed og klimaaftryk skal måles fra vugge til vugge, med et ansvar for hele værdikæden.

Over 90 procent af komponenterne i Salto Systems produkter er i dag sourcet og produceret i Europa, inklusive de vigtige mikrochips der leveres af en fransk producent, og Henric Schartau oplever, at skiftet til europæiske leverandører har gjort det lettere at påvirke leverandørkæden i forhold til kvaliteten i de leverede produkter, ligesom det også har givet et mere grønt stempel til produktionen.

I dag er mere end 90 procent af vores leverandører fra Europa. Skiftet fra asien på mikroprocessorer og andre elektroniske komponenter er oprindeligt fremprovokeret af komponentmangel, men det har medført, at vi har opnået bedre muligheder for at bedre vores miljøpåvirkning, alene ved at vi anvender europæiske leverandører, fortæller Henric Schartau.

Bæredygtigheden i produktionen dokumenteres ved brug af tredjepartsverificering og der måles på alle parametre, der kan måles på i virksomhedens nuværende situation, og der ESG-rapporteres i forbindelse med årsregnskabet. Rapporteringen bruges til at evaluere på produktion og værdikæder, så der kan laves yderligere reduktioner i emissioner fra fabrikken og fra kontorerne.

Egen miljøvaredeklaration

Alt i alt arbejder Salto Systems målrettet med 12 ud af FN’s 17 bæredygtighedsmål, og selvom producentorganisationen (ARGE – European Federation of Locks and Building Hardware Manufacturers) i forvejen leverer en worst-case betragtning på komponenternes miljøpåvirkning, så er det ikke ambitiøst nok for Salto Systems, som nu arbejder på at lave sin egen EPD-miljøvaredeklaration (Environmental Product Declaration) for endnu flere af deres produkter.

Det hele taler ind i, hvordan vores virksomhed belaster verden, drift og vores produkters livscyklus. Vi har licens til at anvende ARGEs tal, men ambitionen er på langt sigt, at vi kan bruges til Eco-design – vi vil have den laveste miljøpåvirkning i segmentet. Men ikke alle leverandører kan eksempelvis garantere brug af grøn strøm, og det tager vi hensyn til i vores livscyklusanalyse – vi vil lave det rigtigt, og ikke bare en gennemsnitsbetragtning. Vi tager vores miljøansvar seriøst, siger Henric Schartau.

EU har forpligtiget sig til, at Europa i 2050 skal være verdens første klimaneutrale kontinent. Det sætter landende og ikke mindst virksomhederne under pres for at levere på den grønne dagsorden, og for ni ud af 10 virksomheder venter klimaneutraliteten ikke lige om hjørnet, så for mange virksomheder skal de første grønne skridt suppleres med CO2 kompensation ved hjælp af klimakreditter.

App-baseret kubikberegner

Microsoft Norge er en af kunderne hos Trefadder, og Tech giganten har udviklet en software, så man hos Trefadder via satellit kan følge med i klimaskovenes vækstrater og som via AI kan udpege problemområder, så der kan sættes ind med omplantning eller pleje i områder med syge eller dårlige træer. Og hvor man tidligere benyttede langhårede beregningsmetoder, målebånd og en lommeregner til at vurdere skovenes volumen, så foregår det hos Trefadder med en app-baseret kubikberegner. Moderne, præcist og tidsbesparende, ligesom det produkt Trefadder nu leverer til Salto Systems.

I Trefadder vil vi gerne hjælpe flere virksomheder med at nå sine grønne målsætninger, både ved at opnå klimaneutralitet ved brug af klimakreditter, men også når de grønne tal skal skrives på bundlinjen i deres ESG-rapportering og i forhold til den eksterne kommunikation, siger Jens Christian Mølbjerg som nu ved hjælp af nordisk klimaskov har givet Salto Systems muligheden for at gøre væksten grøn.